4 vanliga CMS inom webbproduktion

På Rabadang har vi många års erfarenhet av digitala produktioner och vi har bred kunskap i vilka verktyg och möjligheter som finns att nyttja inom webbproduktion. Vi kombinerar denna erfarenhet med vår kompetens inom marknadsföring och kommunikationsstrategier för att på ett optimalt sätt kunna ta fram lösningsförslag som stärker varumärken, inte bara för stunden, utan som bygger på långsiktighet och stabilitet.

Vid utveckling av digitala tjänster, vare sig det handlar om en enkel webbplats eller ett mer avancerat system, är det viktigt att sätta upp en tydlig målbild. Det är viktigt att det finns en vision för vad som ska uppnås, samt att man definierar olika krav för exempelvis tillämpning av design, anpassning av tillgänglighet och val av plattform.

Lenny på rabadang pekar på skärmen

Vilket CMS ska man använda när man bygger en webbplats?

Mängden tillgängliga verktyg för att bygga webbplatser är fler än någonsin, likaså antalet språk att koda i och de olika typer av plattformar som slutresultatet sedan förmedlas via. Ett CMS, Content Management System, är ett system som används för att hantera och publicera olika typer av information. Vilket CMS man ska välja beror på vilka behov och målsättningar man har med sin webbplats, både nu men också i framtiden.

Vi kommer att gå igenom 4 av de vanligaste CMSerna; WordPress, Magento, Joomla och Drupal. Alla dessa är tillgängliga online och byggda med PHP samt med MySQL databas. De alla har olika möjligheter, fördelar och flexibilitet när det kommer till skräddarsydda lösningar och fungerar olika bra till olika typer av lösningar baserat på önskad målbild och kravspecifikation.

WordPress

Mängder av webbplatser är byggda med den populära plattformen WordPress som har funnits sedan 2003. WordPress som CMS är en väldigt kraftfull plattform och i kombination med WooCommerce, ett e-handels verktyg som kan byggas ihop med WordPress, så är det även den mest populära e-handelsplattformen. 

WordPress erbjuder hög flexibilitet och många möjligheter. För en enklare webbplats är detta ett utmärkt alternativ då den även har ett användarvänligt gränssnitt för att kunna administrera sidan. Man kan även bygga på och skapa mer avancerade lösningar med hjälp av olika Plugins eller kompletterande tjänster och kod. 

Fördelar:

 • WordPress erbjuder ett intuitivt och användarvänligt gränssnitt som gör det enkelt att skapa, redigera och publicera innehåll utan att behöva någon teknisk kunskap.
 • WordPress har ett brett utbud av teman och tillägg som gör det möjligt att anpassa och utöka funktionaliteten hos webbplatsen på ett enkelt sätt.

Nackdelar:

 • WordPress kan vara mindre skalbart än vissa andra CMS-plattformar och kan vara begränsat i jämförelse med vissa andra CMS-plattformar när det kommer till flexibilitet och avancerade funktioner.
 • Eftersom WordPress är en av de mest populära CMS-plattformarna kan det också vara mer utsatt för säkerhetsproblem och hackerattacker om den inte uppdateras regelbundet och säkerhetsåtgärder vidtas.

 

Drupal

Drupal är en kraftfull och flexibel OpenSource plattform för webbutveckling och innehållshantering. Det är känt för sin skalbarhet, anpassningsbarhet och stora community av utvecklare och användare. Drupal är särskilt populärt bland företag, myndigheter, universitet och andra institutioner som behöver hantera stora mängder innehåll där säkerhet är av stor vikt. Oavsett om din webbplats är liten eller stor, kan Drupal anpassas och skalas upp för att hantera olika nivåer av trafik och innehåll.

Fördelar:

 • Drupal är extremt flexibelt och kan anpassas för att möta olika krav och behov, vilket gör det till ett utmärkt val för både enkla och komplexa webbplatser.
 • Drupal är skalbart och kan växa i takt med företagets behov och expansion.

Nackdelar:

 • Drupal kan ha en brantare inlärningskurva jämfört med vissa andra CMS-plattformar, vilket kan kräva mer tid och resurser för att lära sig att använda plattformen effektivt.
 • Drupal kan vara relativt komplicerat att konfigurera och hantera jämfört med vissa andra CMS-plattformar, vilket kan kräva mer teknisk expertis och resurser.

 

Magento / Adobe Commerce

Magento är en väldigt populär och kraftfull plattform för e-handel. Den erbjuder en omfattande uppsättning funktioner som är särskilt utformade för att hantera stora och komplexa e-handelswebbplatser. Magento finns i två huvudsakliga versioner: Magento Open Source (tidigare känt som Magento Community Edition) och Magento Commerce (tidigare känt som Magento Enterprise Edition). Sedan förvärvet av Adobe har Magento Commerce också blivit känt som Adobe Commerce.

Fördelar:

 • Magento är en kraftfull e-handelsplattform som erbjuder en omfattande uppsättning funktioner som är speciellt utformade för att möta behoven hos stora och komplexa e-handelswebbplatser.
 • Plattformen är skalbar och anpassningsbar och ger utvecklare möjlighet att skräddarsy webbplatsen efter specifika behov och krav.

Nackdelar:

 • Magento kan vara relativt komplicerat att konfigurera och hantera jämfört med vissa andra CMS-plattformar, vilket kan kräva mer teknisk expertis och resurser.
 • Adobe Commerce kan vara dyrt för mindre företag eller företag med begränsade budgetar, särskilt med tanke på kostnaderna för licensiering och utveckling.

 

Joomla!

Joomla har blivit ett populärt verktyg, känt för sin enkelhet och pålitlighet. Med ett stort antal inbyggda funktioner är det också möjligt att skapa större webbplatser eller möjliggöra en naturlig tillväxt över tid. Joomla kan hantera mer komplexitet än WordPress, vilket också kan leda till en mer komplex användarupplevelse med fler inställningar i backend, vilket gör att vi skulle placera Joomla i mitten mellan Drupal och WordPress.

Fördelar:

 • Joomla! är känt för sitt användarvänliga gränssnitt och sin enkla inlärningskurva, vilket gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna användare.
 • Joomla! är mycket flexibelt och kan anpassas för att möta olika krav och behov, vilket gör det till ett utmärkt val för både enkla och komplexa webbplatser.

Nackdelar:

 • För vissa användare kan Joomla! upplevas som mindre användarvänligt än vissa andra CMS-plattformar, särskilt för nybörjare som inte har tidigare erfarenhet av CMS.
 • Jämfört med andra CMS-plattformar kan Joomla! ha färre tillgängliga tillägg och teman, vilket kan begränsa dess anpassningsmöjligheter för vissa användare.
   

Ska man välja en färdig lösning, eller egenutvecklat?

Nyanserna i skillnaden mellan att välja en färdigpaketerad lösning till att ta fram något helt egenutvecklat är i princip oändliga. Ofta blir det någon form av balansgång för att hitta en optimal lösning inom de önskemål och budgetramar som finns för varje enskilt projekt. Det viktigaste för oss på Rabadang är att alltid välja en väg som möjliggör framtida utveckling av webbplatsen, på så sätt skapar vi den mest hållbara lösningen både nu och framåt.

snidad apa i trä sittandes på tangentbord

Hosting och webbhotell

När det kommer till hosting, vanligtvis även benämnt som “webbhotell”, arbetar vi idag med två huvudsakliga alternativ. Vi har ett grundläggande erbjudande där vi i form av partner erbjuder våra kunder servrar via ett av Sveriges ledande företag inom detta område. För de kunder med specifika kravställningar tillhandahåller vi även egna dedikerade serverlösningar där möjligheterna till anpassning är i princip oändliga. Genom att erbjuda båda dessa lösningar garanterar vi en väg framåt för ditt företag i takt med att tjänster och lösningar skall skalas upp för att möta en ökad efterfrågan.

Från idé till slutresultat

När det kommer till tekniker och verktyg för utveckling finns det många sätt för att effektivisera processen, det är ju sällan någon förtjänst att uppfinna hjulet på nytt – däremot är det viktigt att veta vilken typ av hjul som lämpar sig för den terräng man beger sig ut i. Det gäller helt enkelt att välja rätt tekniker för ändamålet! 

På Rabadang har vi kunskapen att genom en strukturerad projektprocess hjälpa dig att fatta trygga beslut från idé till slutresultat och vidare in i framtiden!

 

Behöver du hjälp med din webbplats? Kontakta oss på Rabadang.
 

Lenny Ekberg

Låter det intressant?

Kontakta Lenny Ekberg för mer information!
Mail 0734 - 20 10 16
182
Kunder
6121
Uppdrag
11
Medarbetare
234
År av erfarenhet